06 sept

Tamron SP Experience op het DRU Park in Ulft

Geschreven door Arthur Wittendorp
Deel dit bericht:
FaceBook  Twitter  

Afgelopen weekend ben ik samen met een select groepje fotografen te gast geweest voor de Tamron SP Experience. Deze SP Experience wordt door Zoom.nl georganiseerd in samenwerking met importeur Transcontinenta op het DRU-Industriepark in Ulft. Tamron heeft dit jaar een aantal nieuwe objectieven met vaste brandpunt uit hun professionele SP lijn gepresenteerd. Deze dag staan de SP 35mm f/1.8 Di VC USD, SP 45mm f/1.8 Di VC USD, SP 85mm f/1.8 Di VC USD en de SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO centraal. Aan ons de taak om aan het einde van de dag ‘iets’ te vinden van deze objectieven.

Introductie.

De dag begint zoals dit soort dagen meestal beginnen, met een ‘verkooppraatje’ van de productmanager van Transcontinenta, de importeur van Tamron. Hierbij worden vooral de positieve eigenschappen van de objectieven benadrukt. Het hoort erbij, maar ik denk meestal; kom maar op met objectieven we gaan ze uittesten. Voor het aprilnummer van Zoom.nl heb ik al een gebruikersreview geschreven over de SP 35mm f/1.8 Di VC USD. Mijn voorkeur ligt voor vandaag dan ook vooral bij de SP 85mm f/1.8 Di VC USD en de SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO.

01 Tamron SP

Locatie.

Zoom.nl heeft een geweldige locatie uitgezocht voor de Tamron SP Experience . Wij zijn vandaag op het DRU-industriepark in Ulft. Dit is niet geheel toevallig omdat hier vandaag ook de Zoom.nl Bootcamp gegeven wordt. Het DRU-Industriepark is een oude ijzergieterij welke helemaal gerenoveerd tot modern park waarbij cultuur, werk en wonen samenkomen. Het industriële karakter van de oude ijzergieterij is geheel behouden gebleven waarmee het een echte urbex sfeer heeft. Helemaal geschikt voor fotoshoot. Vanuit Zoom.nl krijgen we toegang tot o.a. SSP hal, waar ook een deel van de Bootcamp gegeven wordt, het Poortgebouw, het Museum en het theater.

02 Tamron SP

SP 85mm f/1.8 Di VC USD.

Ik ga beginnen met de SP 85mm f/1.8 Di VC USD en ik mag ook meteen de spits afbijten met model Judith Hilderink. Zij zal ons vandaag als model bijstaan. Het blijkt toch vrij lastig te zijn om met een diafragma van f/1.8 of f/2.0 goed scherp te stellen. Tuurlijk is het lastig met een extreem kleine scherpte diepte goed scherp te stellen, maar het aantal misser is in mijn ogen wel erg groot. Ligt het mij, is het objectief niet goed of ligt het aan mijn camera. Ik denk dat het uiteindelijk aan de fijn afstelling van de autofocus ligt. De fijn aftelling is per objectief te kalibreren, maar hier hebben helaas geen tijd voor. Het is jammer dat ik hierdoor niet het volledige potentieel van het objectief kan gebruiken. Voordat ik verder kan gaan is het alweer tijd voor de volgende fotograaf om met het model te gaan aan de slag te gaan.

03 Tamron SP

Met de overige deelnemers van de SP Experience krijgen we rondleiding over het DRU terrein heen. Al snel belanden we in de theaterzaal waar op dat moment een Bootcamp theater fotografie bezig is. Zonder problemen kunnen we aansluiten bij de Bootcamp. De moeilijke lichtomstandigheden van een theater is de uitgelezen mogelijkheid om het objectief nog eens goed uit te proberen. Ik wordt gelukkig niet teleurgesteld. Omdat ik het diafragma iets dicht draai naar f/2.8 presteert het objectief beter. Bij dit diafragma heb ik geen problemen meer met fijn afstelling van de autofocus en de meeste foto’s zijn raak als het om scherpstellen gaat. Zelfs onder deze moeilijke omstandigheden kan er met de SP 85mm f/1.8 Di VC USD vlot scherp gesteld worden.  Het verbaasd mij overigens dat ik nog met relatief lage ISO waarde, zo tussen de ISO 1.250 en 3.200, goede foto’s kan maken.

04 Tamron SP

SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO

Na de lunch ruil ik de 85mm om voor de SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO. De brandpuntsafstanden liggen weliswaar heel dicht bij elkaar, maar het zijn toch twee heel verschillende objectieven. De 90mm is een macro objectief waardoor kleine objecten 1:1 vastgelegd kunnen worden. In het museum, waar we na de lunch een bezoek aan brengen,  vind ik een aantal kleinere objecten waar ik de macrofunctie kan uitproberen. Maar het beste ‘object’ vinden we buiten in één van de tuinen. Hier wemelt het spinnenwebben met spinnen. Tot op circa 10 centimeter van een spin kan ik zonder problemen snel en goed scherpstellen. Door de negen afgeronde lamellen krijgt de foto een mooi en zachte achtergrond onscherpte waardoor de spin er helemaal uitspringt.

05 Tamron SP

Eind van de middag blijkt er nog tijd over te zijn om met Judith een rondje over het terrein te maken om een aantal portretfoto’s te maken. In een aantal uiteenlopende settingen kunnen we behoorlijk wat foto's maken. Ook hier is de doet de 90mm haar werk uitstekend. De meeste foto's zijn direct goed scherp. Het is jammer dat we aan van de dag de objectieven weer in moeten leveren.

06 Tamron SP

Conclusie.

Aan het einde van de dag evalueren we met de groep de objectieven die we getest hebben vandaag. Het is duidelijk dat nieuwe SP lijn objectieven de professionele lijn is van de Tamron objectieven. Ze zien er strak en mooi vormgegeven uit en ze voelen solide en degelijk aan. Ik vind het jammer dat de SP 85mm f/1.8 Di VC USD niet helemaal uit goed uit de verf komt op mijn camera. Met diafragma's van f/1.8 of f/2.0 blijkt het lastig te zijn goed scherpe foto's te maken. Met een iets dichtgeknepen diafragma van rond de f/2.8 of f/3.2 gaat het veel beter. Over de SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO kan ik kort zijn. Ik vind het een super goed objectief. Goede en snelle autofocusmotor en negen afgeronde lamellen wat voor een mooie achtergrond onscherpte zorgt. Als ik een keus zou moeten maken tussen de SP 85mm f/1.8 Di VC USD en de SP 90mm f/2.8 Di VC USD MARCO zou ik voor de 90mm gaan omdat dit objectief zowel voor macro fotografie als portretfotografie te gebruiken is.

07 Tamron SP